Hulp zoeken is geen schande!

 Hulp zoeken is geen schande!

Soms zit je ergens mee en dan kom je er zelf niet uit wat je het beste kunt doen. Veel mensen denken dat ze het alleen op moeten lossen, alleen dat kan niet altijd. Daarom zijn er ook instanties en hulpverleners die je kunnen helpen wanneer je ze nodig hebt, zoals bij een alcoholverslaving. Meestal zijn er bepaalde telefoonnummers beschikbaar die je ook online kunt vinden, zo kun je altijd iemand bellen als je hulp wil of wil praten. Maar het kan ook zijn dat je graag gebruik wil maken van een speciaal programma waar mensen samen komen en dan samen afkicken. Ze praten dan over hetgeen wat ze hebben, wat de invloed is en wat ze er aan willen doen. Met name het stukje inzicht is van groot belang als mensen willen stoppen met alcohol gebruiken. Vaak willen anderen dat ze stoppen met drinken, maar iemand moet er zelf achter staan om er vanaf te kunnen komen.

Invloed alcoholverslaving

Als iemand verslaafd is aan alcohol, dat merkt hij of zij dat alleen zelf, maar het heeft ook invloed op de omgeving. Mensen maken zich druk, zien wat er gaande is en willen helpen maar weten niet hoe. Hulp bij alcoholverslaving is daarom niet makkelijk. Het gaat er vooral om dat je laat merken dat je voor iemand klaar blijft staan. Als mensen namelijk nog verder in de put zakken omdat ze denken dat niemand hen nog aardig vindt, dan is de kans groot dat ze alleen maar meer drinken. Helaas kan alcohol veel kapot maken, zowel van binnen (lichamelijk) als bepaalde contacten of banden die je met iemand hebt. Het is daarom van belang dat je bij twijfel met iemand kan praten (als hij of zij nuchter is natuurlijk) en dan eens kan kijken wat er gaande is. Vaak is er een aanleiding, mensen zitten ergens mee en zien drinken dan als enige iets wat uitkomst biedt.  

Nog een paar tips

Een paar tips als je iemand kent met een verslaving:

  • Blijf praten, dit is voor iedereen belangrijk. Op deze manier houd je de wegen open om contact met elkaar te leggen en weet de ander ook dat hij of zij op je kan rekenen als je nodig bent.
  • Ga samen op zoek naar hulp, als de ander erkent dat er wat gaande is, dan kun je samen bekijken wat er aan gedaan kan worden. Samen een gesprek ergens voeren of online kijken wat de mogelijkheden zijn kan al voldoende uitkomst bieden.
  • Laat zien hoe nuttig hulp is, laat ze eens praten met iemand die hulp heeft gehad en dan kunnen zij ervaringen uitwisselen. Dit komt vaak beter binnen dan iemand die heel dichtbij staat.
  • Inzicht is belangrijk, wat is er gaande, wat is de aanleiding, wat zijn de gevolgen… Dit kan beter tot uiting komen door te blijven praten. Maar praat er niet continu over want hierdoor kunnen mensen ook weer last krijgen van irritaties en boosheid.
  • Laat iemand niet in de steek, laat merken dat je er voor iemand bent. Bel, ga langs en stuur een berichtje. Zo voelt diegene zich ook nodig en gewaardeerd.
  • Niet boos worden, daar bereik je niets mee. Je boosheid is te snappen als je iemand niet direct kan helpen, maar de ander zal daardoor niet veranderen. Het kan juist averechts werken.

admin

Gerelateerd