Bewuster met kleding omgaan doe je zo!

 Bewuster met kleding omgaan doe je zo!

Wekelijks nieuwe setjes kleding in de etalages en snel wisselende collecties maken het verleidelijk om regelmatig nieuwe outfits aan te schaffen die passen bij de laatste modetrends. Deze ‘snelle mode’ wordt ook wel fast fashion genoemd. Fast fashion maakt de wereld echter kapot, het zorgt voor enorme milieuvervuiling en waterverspilling. Er zijn echter genoeg manieren om bewuster met kleding om te gaan. Hier lees je hoe je dit kunt doen!                 

(Ver)kopen van tweedehandskleding en ruilavondjes

Na verloop van tijd zijn we onze kleding zat en dragen we het niet meer, das is nu eenmaal zo. Echter zijn er verschillende manieren om kleding een tweede leven te geven en klimaatproblemen tegen worden gegaan. Zo wordt het organiseren van ruilavonden met vriendinnen, huisgenoten of familieleden steeds populairder. Via deze weg worden er verschillende mensen voorzien van ‘nieuwe’ kleding zonder dat er verspilling of vervuiling plaatsvindt. Ook kun je er voor kiezen je kleding tweedehands aan te bieden of zelf tweedehandskleding te kopen. Tegenwoordig zijn er verschillende handige apps en websites waarop je tweedehandskleding zowel kunt aanbieden als kopen. Voordelig én duurzaam!

Tijdloze kleding en upcyclen

Een andere manier om bewuster met kleding om te gaan is door minder vaak voor de laatste modetrends te kiezen en vaker voor goede basis artikelen met een tijdloos design. Deze kleding kan namelijk vele seizoenen mee. Daarnaast is het ook goed mogelijk om kleding te upcyclen of repareren. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk een nieuwe rits in die ene broek (laten) zetten of dat saaie jasje op pimpen. Kan het mooi weer een tijdje mee.

Check de keurmerken

De laatste tip is het controleren van kleding op keurmerken. Net als voor voeding, bestaan er ook keurmerken binnen de kledingindustrie. Zo kun je bijvoorbeeld achterhalen of er geen kinderarbeid heeft plaatsgevonden bij het produceren van de kleding of dat er geen schadelijke stoffen in een artikel verwerkt zitten.

admin

Gerelateerd

Leave a Reply