De verschillen tussen de basisverzekering en de aanvullende verzekering

 De verschillen tussen de basisverzekering en de aanvullende verzekering

Iedere Nederlander is verplicht zich te laten verzekeren tegen medische kosten. Deze zijn namelijk vaak een stuk hoger dan voor veel mensen direct te betalen zijn. Door maandelijks een vast bedrag te betalen, zijn de meest belangrijke medische kosten altijd gedekt; deze worden door je verzekeraar betaald. Waar een basisverzekering voor iedereen verplicht is, geldt dat niet voor aanvullende verzekeringen. Toch hebben de meeste mensen er daar ook eentje van lopen. Wat zijn precies de verschillen tussen deze twee, en kun je het met alleen een basisverzekering ook redden?

De basisverzekering dekt de belangrijkste kosten

In Nederland moeten we allemaal een basisverzekering afsluiten. Wat deze verzekering precies dekt, dat bepaalt de overheid. De doelstelling van de verzekering is om de medische zorg die nodig is om gezond te blijven hierbij in ieder geval bereikbaar te maken voor iedereen. Zo is de zorg die wordt verleend door huisartsen opgenomen in het pakket, en hoef je je ook bij een bezoek aan een medisch specialist geen zorgen te maken over de kosten. Een verblijf in het ziekenhuis is eveneens gedekt, net zoals benodigde geestelijke gezondheidszorg en begeleiding bij zwangerschap en geboorte.

Een mooie basis, die ervoor zorgt dat er voor niemand een drempel hoeft te zijn om met medische klachten hulp te zoeken. Voor kinderen onder de 18 jaar is deze basisverzekering ook nog eens gratis, zodat zij kosteloos medische hulp kunnen krijgen. Voor volwassenen geldt dat er wel een maandelijkse premie moet worden betaald, die in rekening wordt gebracht door de ziektekostenmaatschappij waar men voor heeft gekozen. Deze kosten kunnen per maatschappij een klein beetje verschillen, maar zitten (aangezien de dekking min of meer gelijk is) altijd bij elkaar in de buurt.

Een aanvullende verzekering: voor wat de basisverzekering niet dekt

Een aanvullende verzekering is niet verplicht, maar voor veel mensen wel gewenst. Hiermee ben je ook verzekerd voor medische kosten die buiten de basisverzekering vallen, maar die je wel vaak kan maken. Zo dekt de basis zorgverzekering fysiotherapie maar minimaal, en kiezen veel mensen voor een aanvullend pakket met extra behandelingen. Ook tandheelkundige zorg boven de 18 jaar wordt in het basispakket nauwelijks aangeboden, terwijl we die wel jaarlijks nodig hebben. Om die reden sluiten veel mensen een aanvullende tandartsverzekering af.

De aanvullende pakketten kunnen per verzekeraar sterk verschillen, waarmee ook de kosten sterk uiteen kunnen lopen. Onderling vergelijken wordt dus altijd aangeraden. Niet alleen kun je zo proberen de goedkoopste optie te vinden, maar ook het pakket dat het best past bij de kosten die jij waarschijnlijk het vaakst zal maken.

admin

Gerelateerd