Zelf je woning aanpassen: hoe kun je besparen?

 Zelf je woning aanpassen: hoe kun je besparen?

Wil je zelf je woning aanpassen, zodat je er gemakkelijker en langer kunt blijven wonen? Een prima plan, maar de kosten kunnen flink oplopen. Gelukkig zijn er manieren om wat kosten te besparen, zodat een woning die past bij je mogelijkheden en eisen voor iedereen binnen handbereik ligt.

Zelf betalen of vergoeding aanvragen?

Wanneer het moeilijk of zelfs onmogelijk wordt om in de bestaande woning te blijven door fysieke problemen, dan kan er een beroep worden gedaan op vergoedingen die kunnen worden ingezet om de woning zodanig aan te (laten) passen dat dit wel weer mogelijk wordt. Dit loopt doorgaans via de gemeente en kan met een beetje pech wel wat tijd in beslag nemen. Ook kan de vergoeding lager uitpakken dan je had gehoopt, of niet zo kunnen worden ingezet als je zelf in gedachten had. Houd hier rekening mee als je een aanvraag doet, dat kan veel frustratie schelen.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf de woning aan te (laten) passen, en hierbij geen beroep te doen op vergoedingen. Steeds meer mensen die ook op hogere leeftijd in hun woning willen blijven wonen nemen deze stap, en zien het als een verbouwing om het huis weer aan hun wensen en eisen aan te passen. Dat kan wat geldt kosten, net zoals iedere verbouwing dat doet, maar heeft doorgaans wel als resultaat dat er nog jarenlang met veel plezier en comfort in een woning kan worden gewoond.

Het goed doen en toch geld besparen


Wanneer je het besluit neemt om je woning groots aan te pakken en klaar te maken voor de komende jaren, dan wil je hier op zich niet op bezuinigen. Je wilt tenslotte bovenal dat het goed gebeurt, en het gewenste resultaat wordt bereikt. Toch zijn er wat dingen waar je op kunt letten zodat je niet te veel betaalt, zonder concessies te doen op het gebied van resultaat.

Zo kun je de prijzen van verschillende aanbieders bijvoorbeeld goed vergelijken. Zaken als traplift prijzen willen nog wel eens flink verschillen, terwijl dat niet altijd voor de kwaliteit geldt. Meerdere offertes aanvragen kan dus zeker lonen. Ook een tweedehands traplift kan overigens een goede optie zijn, zeker wanneer deze nog zo goed als nieuw is. Op die manier doe je het nog steeds goed, maar wel tegen een wat lagere prijs.

Bekijk je op deze manier alle maatregelen die je wilt gaan nemen, en kun je wellicht een aantal aanpassingen zelf of met wat hulp van vrienden of familie uitvoeren, dan hoeft een verbouwing om je woning toekomstbestendig te maken helemaal niet zo veel te kosten als je vreest.

admin

Gerelateerd

Leave a Reply