De ene cryptovaluta is de andere niet

 De ene cryptovaluta is de andere niet

Je hebt misschien wel eens gehoord van de Bitcoin. En heb je je een beetje verdiept in de wereld van cyptovaluta, dan zal je waarschijnlijk ook de Litecoin wel kennen. Maar wist je dat deze slechts het topje van de ijsberg vormen? Er zijn vele honderden cryptovaluta actief, duizenden zelfs, waarvan de ene een stuk groter en actiever is dan de andere. Sommige zijn redelijk bekend en zelfs geschikt om online betalingen mee te doen, terwijl anderen juist nauwelijks meer verhandeld worden, of slechts geschikt zijn voor een specifieke groep gebruikers.

Gelimiteerd, maar ook weer niet

Bijzonder aan cryptomunten is dat zij altijd gelimiteerd zijn. Er wordt bij de oprichting van een cryptomunt bepaald hoeveel ervan in omloop kunnen komen. Is dat getal behaald, dan is het klaar, en wordt er geen nieuwe voorraad meer in de handel gebracht. Op dit gebied wordt afgeweken van het traditionele monetaire systeem, waarbij het wel mogelijk is om extra geld te drukken.

Deze keuze maakt het volgen van de koersen interessant. Wat gebeurt er als de voorraad op of vrijwel op is? Maakt de schaarste dat de munt meer waard zal worden, of raakt de munt er juist minder populair door, nu er geen nieuwe munten meer kunnen worden aangeschaft? Deze vraagtekens zorgen voor fluctuaties in de koersen, die cryptomunten interessant maken voor beleggers.

Tegenover de limiet die er staat op het aantal munten per cryptovaluta, staat juist weer het ontbreken van een limiet van het aantal cryptovaluta dat op de markt actief is. Waar bij regulier geld doorgaans niet meer valuta dan landen zullen zijn, en het niet mogelijk is om er zomaar een valuta bij te verzinnen, is dit bij cryptovaluta juist wel het geval. Zo werd de Doge verzonnen als een soort parodie op reeds bestaande cryptovaluta, en groeide deze uit tot een vrij grote speler. Een ontwikkeling die bij regulier ondenkbaar is.

Welke moet je kiezen?

Met al die verschillende soorten cryptovaluta is het makkelijk om het overzicht kwijt te raken. Want welke van al die mogelijkheden moet je kiezen, als je op het punt staat erin te investeren?

Door te kiezen voor een betrouwbare broker, een tussenpersoon, wordt je keuze al gelimiteerd. Uit de talloze opties kiest deze alleen de meest relevante en betrouwbare aan. Daarnaast kun je kijken naar de achtergrond van de verschillende munten, de ideologieën of de specifieke gebruikersgroep waar zij zich op richten. Ook de koersen zijn, zeker als je de munten wilt gebruiken als belegging, natuurlijk altijd handig om te volgen.

admin

Gerelateerd

Leave a Reply