Dingen die je als uitwonende student moet regelen

 Dingen die je als uitwonende student moet regelen

Eindelijk, vrijheid! Lekker op jezelf gaan wonen, ook al is het maar op een klein kamertje. Maar daar komen ook verantwoordelijkheden bij kijken, zoals het betalen van de huur of het afsluiten van een basisverzekering. Daar wil je nu natuurlijk nog niet aan denken, maar als je dit gewoon op orde hebt voorkomt het wel een hoop gedoe. Even lezen dus, dan weet je precies waar je op moet letten.

Ben je ouder dan 18?

Dan moet je vanaf dat moment zelf een zorgverzekering afsluiten. Hiermee ben je verzekerd voor kosten bij de huisarts, de fysiotherapeut of het ziekenhuis. Wat er precies wel en niet verzekerd is hangt af van welke verzekering je kiest. Hoe meer je verzekert, hoe hoger je zorgpremie wordt. Zeker de moeite waard om je even goed in te verdiepen dus.

Wat zijn je maandelijkse kosten?

Weet jij precies hoeveel je per maand kwijt bent aan huur, verzekeringen, boodschappen en uitgaan? Waarschijnlijk kun je wel ongeveer een schatting maken, maar is het niet gek dat je dat niet precies weet? Wanneer je aan het einde van elke maand weer aan het puzzelen bent met je laatste geld, is dat een teken dat je je budget niet op orde hebt.

Dat is ook weer niet zo heel gek, want budgetteren is iets dat je moet leren. Maar als je dat nu al doet heb je daar niet alleen tijdens je studententijd voordeel van. Veel geldproblemen die mensen op latere leeftijd krijgen, komen doordat ze nooit goed met geld hebben leren omgaan. Begin daar nu dus mee, dan heb je er de rest van je leven plezier van.

Andere verzekeringen

We hadden het al even over de zorgverzekering, maar er zijn nog een paar verzekeringen die het overwegen waard zijn. Zoals de inboedelverzekering, die je afsluit voor je eigendommen. Die zijn dan verzekerd als er schade ontstaat door brand of inbraak. Informeer wel goed bij je verzekeraar welke voorwaarden er gelden als je op kamers woont, dan voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

Ook een aansprakelijkheidsverzekering is verstandig om af te sluiten. Die vergoedt de schade die je per ongeluk bij anderen veroorzaakt. Denk aan ruit die stuk gaat bij vrienden, omdat jij tijdens het klussen de ladder er tegenaan laat vallen. Of wanneer jij op je voetbalvereniging staat te frituren en er door een ongelukje brand ontstaat. De kosten van dat soort vervelende situaties kunnen flink oplopen en kun je als student meestal niet uit eigen zak betalen.

admin

Gerelateerd

Leave a Reply